Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla jsem od roku 2005 do konce roku 2009 hypotéku u České Spořitelny. Tu jsem k 1.1. 2010 refinancovala u jiné banky. U ČS jsem čerpala nějakou státní podporu, pro mladé lidi do 36 let. Nic jsem o ní nevěděla, v bance mi bylo řečeno, že na ní mám nárok a byla se mnou sepsána žádost. Nyní mi přišlo z České pořitelny, že podpora byla čerpána neoprávněně, že jim přišel audit a takto to vyhodnotil z důvodu, že můj otec mi dělal na hypotéku ručitele a žádají po mně abych státní podporu za těch 5 let vrátila.

Je to asi 25.000,- Kč, ale já to samozřejmě platit nechci, protože si myslím, že chyba byla na straně České spořitelny. Co si o tom myslíte? Soňa

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste změnila dobu splatnosti hypotéky, je v souladu se zákonem, aby Vám příspěvek byl přepočítán a jste povinna část, kterou jste dostala od státu (vypočítanou podle původních podmínek hypotéky) vrátila. Uvedená částka by odpovídala době, po kterou jste hypotéku čerpala. Důvod, ale neodpovídá.
Informujte se podrobně u odpovědného pracovníka banky, příp. si dopředu prostudujte nařízení vlády 249/2002 Sb. a hlavně smlouvu, a požadujte vysvětlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.