Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
8.12.2009 jsem si koupil kulovnici pro lovecké účely, kulovnici jsem odborným puškařem nechal osadit montáží pro optiku. Po několika měsících jsem se dostal k nastřelení zbraně a zjistil jsem, že vykazuje dosti závažnou závadu ve funkčnosti. Zbraň jsem 7.7.2010 reklamoval po dohodě s prodejcem přímo u dovozce dané značky. Obdržel jsem řádný doklad o převzetí věci k reklamačnímu řízení. Reklamace mi byla uznána jako výrobní vada. Moje otázka zní, zda se dají níže uvedené body považovat za náklady spojené s reklamací.
1) Náklady na odbornou montáž zařízení pro uchycení optiky.
2) Pořizovací náklady samotné montáže pro uchycení optiky. Toto zařízení je typováno na konkrétní značku o kterou jsem po této závadě přestal mít rozhodně zájem. Zařízení je mi k nepotřebě.
3) V případě, že bod 2) nebudu moci nárokovat, mohu si uplatnit náklady spojené s odbornou demontáží tohoto zařízení?
Děkuji, Petr.


ODPOVĚĎ:
Nejsem znalec v oboru střelných zbraní, ale předpokládám, že se zbraň dá bez problémů používat i bez Vámi namontované optiky. Usuzuji, že jde o „vylepšení“ věci, které tato zbraň nepotřebuje, pro své základní použití. Proto rozhodně nemůžete uplatňovat náklady na montáž optiky, ani její cenu či demontáž jako součást nákladů na uplatnění reklamace. Můžete ji však uplatňovat z titulu náhrady škody. Došlo totiž ke škodě tím, že Vámi zakoupená zbraň byla vadná, a optika zakoupená přímo k této zbrani Vám tak není k užitku. Můžete požadovat náhradu škody po výrobci (respektive jeho dodavateli či prodejci), avšak bez dohody máte jedinou možnost a to obrátit se na soud s žalobou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.