Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Asi před 3 lety jsme jako nájemníci obecních bytů v rámci privatizace založili družstvo a vzali si hypotéku na koupi celého technologického celku (tři vchody panelového domu, cca 100 bytů) + úvěr na opravy. Ve stanovách družstva je uvedeno, že účelem založení družstva je po splacení ceny jednotlivých členských podílů převést byty do osobního vlastnictví. Postupně se byty začaly převádět (nyní cca 13 bytů v SVJ), tři uvolněné byty družstvo prodalo a z prodeje uhradilo výměnu výtahů v roce 2009. Nyní nám, členům SVJ, družstvo doúčtovalo údajnou dlužnou částku do fondu oprav za rok 2009 v řádu několika desetitisíců s tím, že jako vlastníci již nemáme nárok na podíl z tržeb těchto bytů, přestože jsme členy družstva zůstali a v samém počátku se na financování těchto bytů podíleli (částka za 7 bytů, jejichž nájemci si byty nekoupili, byla rozpočítána podle podlahové plochy na ostatní byty). Do fondu oprav platíme my, vlastníci/členové bytového družstva, stejnou částku jako ostatní členové BD.
Prosím o informaci, zda je možné, abychom se jako členové družstva, byť se převedenými byty do OV, podíleli pouze na nákladech, a nikoli na výnosech družstva. Přitom členská schůze jako nejvyšší orgán družstva si odhlasovala použití prostředků z prodeje bytů v roce 2009 na úhradu investic za rok 2009. Podotýkám, že BD jako člen SVJ s většinovou plochou má nyní rozhodovací pravomoc a ostatní členy SVJ ve všem přehlasuje, řídícím i kontrolním orgánem SVJ je představenstvo a kontrolní komise BD, protože dle podlahové plochy má BD více než 75%. Předem děkuji za odpověď. Simona


ODPOVĚĎ:
Pokud nejste členové družstva, tak se jistě nemůžete podílet na jeho příjmech. A to i přesto, že jste dříve byli jeho členy. Momentálně již v družstvu nejste, přičemž družstvo je samostatná právnická osoba s vlastním majetkem. Tím, že jste z družstva vystoupili, jste se zbavili práva čerpat z příjmů družstva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.