Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 5.1.2009 jsem jedinou zaměstnankyní nově založené obecně prospěšné společnosti (o.p.s.)., která nikdy neměla žádný majetek. Od 20.3.2009 až dosud jsem byla postupně v pracovní neschopnosti a na mateřské dovolené, nyní na rodičovské dovolené. Za uvedenou dobu mi vznikl nárok na řádnou dovolenou, kterou mi ale společnost nemá z čeho vyplatit, protože po mém odchodu nevykazuje žádnou aktivitu a nemá ani žádné finanční prostředky. Předseda správní rady naznačil, že insolvenční řízení resp. konkurz vidí jako jediné řešení. Je v takovémto případě šance získat dlužnou částku? Jak? Kdo přebírá odpovědnost za zákonné závazky vůči zaměstnancům obecně prospěšné společnosti v úpadku? Děkuji předem za zodpovězení mého dotazu. Bedřiška


ODPOVĚĎ:
Svou pohledávku přihlaste v nadcházejícím insolvenčním řízení. Bude zařazena mezi další případné pohledávky a postupně vypořádána. Veškerý majetek o.p.s. se v tomto řízení prodá a výtěžek se rozdělí mezi věřitele. Nejprve se uhradí dluh spojený právě s likvidací společnosti, daňové a správní nedoplatky. Poté přijdou na řadu pohledávky z pracovněprávních vztahů, tedy Vy. Zda své peníze dostanete zpět, bude záležet na tom, kolik prostředků bude k dispozici po prodeji veškerého – tedy i movitého majetku.

Obecně prospěšná společnost je právnická osoba, která sama odpovídá za své dluhy. Nikdo neručí za její závazky, pouze ona sama. Osoby, které ji řídí jsou zcela jiné osoby a nemají zákonnou ručitelskou povinnost. Proto když zanikne, a nezanechá žádný majetek (např. ani vybavení kanceláře), nedostanete své peníze zpět.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.