Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nedávno zemřel otec mého dítěte (jsme několik let rozvedeni), v posledních dvou letech žil se svou družkou (spolu mají také dítě).
Dotaz č. 1: mohou se zříci dědictví všichni účastníci dědického řízení i v případě, že se dědí jen dluhy?
Dotaz č. 2: jakým způsobem mohou rodiče zemřelého požadovat vydání jeho věcí po jeho družce? Ona odmítá jeho věci vydat a rodiče mají obavu, že věci spadající do dědického řízení zapře.
Dotaz č. 3: měl auto na leasing a obávám se, že družka za něj od jeho úmrtí splátky nehradí. Jak toto vyřešit, aby nedošlo kvůli dlužným splátkám na exekuci? Mohou se obrátit na Policii, aby pod jejím dohledem odnesly z domu jeho družky věci zemřelého? U rodičů měl totiž stále trvalé bydliště. Děkuji, Pavlína


ODPOVĚĎ:
Je možné, aby se i všichni dědicové zřekli dědictví, je-li dědictví předlužené.
Majetek, který zůstal po zůstaviteli se vydá věřitelům na úhradu dluhů. Ti o něj, v případě osobních věcí zpravidla nejeví zájem, tak se vydá tomu, kdo vypravil pohřeb. V tomto okamžiku záleží na tom, kdo hradil náklady pohřbu. Pokud rodiče, a družka nebude souhlasit s vydáním, je jediná možnost a to soudní řízení – žaloba na vydání věcí. V tomto případě je však nutné podrobně popsat jednotlivé věci, které požadujete, a také dokázat Vaše právo k nim. Předesílám, že v případě nepatrného majetku - osobních potřeb je to vždy problém, proto doporučuji se s družkou domluvit – i za cenu velkých ústupků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.