Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme v pronájmu 3 týdny byt, kde jsem bydlel do minulého týdne společně s manželkou a dětma. Manželka z domácnosti bez udání důvodů s dětmi odešla v době mé pracovní doby. Nájemní smlouva je psána na mne, ostatní jsou uvedeni jako uživatelé.

Pronájem musím z finančních důvodů ukončit. Jakým způsobem jsem povinen o tom informovat manželku, aby si odebrala věci ze společné domácnosti (trvalé bydliště jsme ještě nestačili ani změnit). Do jaké doby je manželka povinna podílet se na finančních závazcích v tomto bytě? Manželka bude žádat o rozvod manželství. Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
I když jste jako nájemce uveden pouze vy, dle § 703 obč. zákoníku platí, že jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely. Proto byste se na společných nákladech mj. i za užívání bytu měli až do doby vypořádání vašich vztahů podílet společně, tedy každý jednou polovinou.
Manželku kontaktujte takovým způsobem, aby se o potřebě odstěhování věcí z domácnosti dozvěděla, např. osobní návštěva s předáním písemné výzvy k přemístění věcí nebo telefonická domluva apod. Pokud by si je přesto neodstěhovala, vemte je k sobě do úschovy a nechte jí nějakou dobu na jejich převzetí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.