Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (2 hlasů)
Mám dotaz ohledně dědičného řízení, umřel mi otec 8.4.2012. Jak dlouho trvá vyřízení? Nějakého notáře dostaneme přiděleného? Kolik si bere? A z čeho se vypočítává dědictví? Někdo k nám příjde sepsat co vlasnil jen otec? Nebo co měli společného s matkou?

Měli všechno napůl dům (cca 700.000 Kč), půjčku na něj (450.000 Kč), vybavení (cca 100.000 Kč), jen auto bylo psáno na tátu (cca 20.000 Kč). Budeme platit dědičnou daň? Kolik? Jsme tři potomci, děkuji. Laura

ODPOVĚĎ:
Dobu dědického řízení nelze předem odhadnout, může trvat 2 měsíce nebo taky 2 roky. Dědické řízení zahajuje příslušný soud podle bydliště zemřelého na základě vyrozumění od matričního úřadu o jeho smrti (úmrtní list). Výběr konkrétního notáře pak zajišťuje soud, vlastní volba není možná. Veškeré šetření ohledně okruhu dědiců a zanechaného majetku nebo závazků provádí notář, často ve spolupráci se znalci (oceňování). Kontaktní osobou je primárně vypravitel pohřbu. Úkony notáře se hradí z dědictví. Základem odměny notáře je obvyklá cena zůstavitelova majetku, který se stal předmětem řízení o dědictví. Konkrétní výše se stanovena v tzv. notářském tarifu. Od daně dědické je osvobozeno nabytí majetku děděním, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. (příbuzní v řadě přímé a manžel) a II. skupině. Od dědické dani jste tak jako děti a manžel osvobozeni.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.