Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme s manželem byt v osobním vlastnictví v domě, kde bylo před 10 lety založeno společenství vlastníků bytových jednotek (100%). Dům je členěn na 4 vchody, nad sebou jsou vždy 4 byty. Každý z bytů má jeden vlastní komínový průduch, který je spolu s dalšími třemi v dané sekci sdružen do jednoho společného komínového tělesa, na střeše domu se dnes nachází 8 komínů. Na poslední schůzi schválilo SV rekonstrukci střechy. Nyní jsme dostali od výboru SV oznámení, že v rámci rekonstrukce střechy budou bez dalšího vysvětlení ubourány všechny nadstřešní části komínů. Chtěli jsme si v budoucnu náš komínový průduch nechat zrevidovat a využít jej pro krbová kamna.
Má na ubourání nadstřešení části komínu SV právo, nebo je komínový průduch ve smyslu stavebně-technických předpisů tzv. funkční součástí bytu a tudíš v našem vlastnictví a jeho ubouráním dojde k zásahu do našich vlastnických práv? Děkuji za odpověď a provozovatelům webu skládám poklonu za službu veřejnosti. Milena


ODPOVĚĎ:
Komín je ve společném vlastnictví všech vlastníků jednotek. Je tedy ve Vašem spoluvlastnictví. O takové výrazné změně by mělo rozhodnout shromáždění. Proto se domáhejte jeho svolání a při té příležitosti změně opravy střechy tak, abyste mohli využít komín podle svých potřeb.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.