Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V minulých dnech mě pracovnice personálního oddělení poslala na opakovanou preventivní lékařskou prohlídku. Závodní lékařka mě prohlédla, zaškrtla „schopen“ a dopsala vyjádření: „Preventivní prohlídka: jmenovaný byl vyšetřen. Je schopen i nadále pracovat ve výše uvedeném pracovním zařazení.
Schopen i jako řidič referentského vozidla – bez omezení“. Razítko, podpis. Při odevzdávání výsledku vyšetření mě personální pracovnice překvapila dalším tiskopisem: „Prohlášení posuzované osoby ke své zdravotní způsobilosti“ kde požadovala napsat, jestli se cítím zdráv a abych vypsal své zdravotní obtíže, vady a nemoci, jaké užívám léky, popř. návykové látky. Odmítl jsem takovéto prohlášení napsat, protože si myslím, že je to zasahování do mého soukromí nad běžný rámec potřeb zaměstnavatele a jestliže odborný lékař napíše, že jsem schopen, tak je to odborný posudek a já nemusím nikde jinde řešit s nějakým laikem své nemoci nebo vady (i když žádné nemám). Kolegyně, také technickohospodářský pracovník THP, prodělala nějaký malý gynekologický zákrok, popravdě to uvedla do tohoto dotazníku a během týdne z toho byla velká senzace v celé firmě. Je vše v pořádku? Simon

ODPOVĚĎ:
Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích posudek o zdravotní způsobilosti vydává posuzující lékař na základě prohlášení držitele řidičského oprávnění, výsledku lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření.
Tudíž postup personální pracovnice byl nesprávný, protože uvedený formulář jste měl vyplnit před lékařskou prohlídkou, nikoli po ní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.