Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu, jak postupovat. Máme s manželem dvě vdané dcery. Jedná se právně o dvě dědičky, nebo se majetek po naší smrti bude dělit mezi 4 dědice (tedy je a jejich manžele), případně ještě mezi jejich děti. Jedná starší dcera se o nás dlouhodobě stará, zatím co její manžel o nás ani pohledem nezavadí. Na druhé straně ta druhá nás zná jen občas, jen když ona potřebuje. Naopak její manžel je k nám velmi laskavý vždy ochotný bezúplatně pomoci, zvláště při opravě rodinného domku. Vše bychom chtěli spravedlivě ocenit chystanou závětí, nebo darovací smlouvou a nevíme jak na to.

Je nutný k závěti mít úřední odhad na nemovitost? Stačí to řešit darovací smlouvou, nebo v závětí se musí uvést vše, co komu odkazujeme? Nestačí uvést v % poměru a komu majetek vůbec musíme odkázat a komu ne? Stačí jedna závěť, nebo musíme napsat každý z nás manželů samostatně ? Děkuji za jakokoliv radu jak to spravedlivě právně ošetřit, aby to časem nebylo napadnutelné kterýmkoliv dědicem. Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Dědí pouze potomci v první linii – tedy dcery, nikoliv jejich manželé.
Pokud chcete sepsat závěť, musíte každý zvlášť, společná závěť manželů je nepřípustná.
Do závěti uveďte jmenovitě, co komu odkazujete. Pokud budete chtít, aby Vaše dcera nedědila, museli byste jí vydědit – tedy by musela naplnit jeden ze čtyř důvodů k vydědění (viz článek o dědictví uveřejněný na tomto webu).

Úředním odhadem nemovitosti nic nezkazíte a osobně bych ho doporučila. Závěti doporučuji sepsat  ve formě notářského zápisu.
Darovací smlouvou lze celou záležitost také vyřešit – bude to rychlejší a bez komplikací, které může přinést dědické řízení. Navíc v tomto případě nebudete platit ani žádné poplatky, protože darování mezi blízkými je od daně osvobozeno (uhradíte jen poplatek katastrálnímu úřadu za změnu v katastru). Záleží tedy na Vás.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.