Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V současné době jsem na rodičovské dovolené a firma, u které jsem před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala je od 5.5.2011 v insolvenčním řízení. Od 14.7.2011 je na firmu prohlášený konkurs. Měla bych nárok na odstupné, pokud bych ukončila pracovní poměr já, i když vím, že firma není schopná mi odstupné vyplatit?

Ale je tu možnost že odstupné za firmu, na kterou byl vyhlášen konkurs, mi vyplatí úřad práce, ale pouze ve lhůtě do 3 měsíců od zapsání firmy v insolvenčním rejstříku. Mám tuto informaci správnou? A jakým způsobem bych měla pracovní poměr ukončit.Případně mám teď počkat až mě kontaktuje konkursní správce? Děkuji, Alexandra

ODPOVĚĎ:
V případě, že podáte výpověď, nárok na odstupné nemáte, tento postup Vám tedy nedoporučuji. Na Něj byste měla nárok až, když byste dostala výpověď Vy. Ve Vašem případě je v tuto chvíli nejvhodnější postup obrátit se na insolvenčního správce Vašeho zaměstnavatele. Jeho kontaktní údaje zjistíte nahlédnutím do insolvenčního rejstříku, který je na internetové adrese www.justice.cz. Údaje v tomto rejstříku jsou zdarma veřejně dostupné a aktuální. Insolvenční správce Vašeho zaměstnavatele je povinen vypořádat všechny pracovněprávní vztahy namísto zaměstnavatele. Rozhodně tedy kontaktuje přímo insolvenčního správce, nebo úřad práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.