Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem odpověděl na inzerát, že přijme řidiče taxi. Bylo mi vysvětleno, že nejvýhodnější je jezdit s vlastním vozem a pokud auto nemám, zajistí mi koupi na úvěr přes jeho autobazar. Napsal úvěrové společnosti potvrzení o mém příjmu v hodnotě 30.000 Kč a auto mi prodal. Když jsem byl majitelem auta, řekl mi, že vybavení vozidla bohužel není v ceně, ale půjčí mi na to, pokud mu podepíši směnku na 50.000 Kč, kterou prý bez problémů z výdělků do dvou měsíců splatím.

Udělal jsem zkoušky a začal jezdit. Tržbu ode mě nechtěl, ale měl jsem mu odevzdávat každý měsíc 5000 Kč za licenci a na sociální a zdravotní + DPH z vyježděných peněz, 6.000 Kč platit za pronájem radiostanice a platit úvěr na vozidlo a náklady na provoz.
Smlouvu mi dal nejprve pouze na dohodu o provedení práce, později na vedlejší pracovní poměr, i když jezdím více jak 200 hodin měsíčně. Naprosto žádné potvrzení na peníze, které jsem mu odevzdal mi nedal, prý je to normální a nevydává se. Výdělek bohužel jen málokdy pokryje aspoň tyto náklady, takže skoro 2 roky pracuji zadarmo a ještě mi rostou dluhy. Je to vše legální? Mojmír

ODPOVĚĎ:
Pokud jste na takto nastavené smluvní podmínky přistoupil, bude těžké odvrátit jejich následky. Jediné, s čím byste mohl na „zaměstnavatele“ útočit, je překračování povolených hodin práce, protože 200 hodin neodpovídá týdennímu časovému fondu u vedlejšího pracovního poměru. Potvrzení Vám vydat opravdu nemůže – nikoliv proto, že se to nedělá, ale proto, že tento mechanismus v pracovněprávním vztahu je nepřípustný (nelegální).
Buď se se svým „zaměstnavatelem“ dohodněte na změně podmínek – zřídíte si živnostenský list a budete pro něj jezdit jako podnikatel, nebo se staňte řadným zaměstnancem s řádným odváděním všech příjmů a vyplácením mzdy v pravidelných časových intervalech.
V krajním případě informujte Inspekci práce o obcházení Zákoníku práce ze strany Vašeho „zaměstnavatele“.
Pokud dohoda nebude možná a podnět k Inspekci nepřinese žádné pozitivní změny, nejspíš budete muset změnit práci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.