Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme členy bytového družstva, které si vezme úvěr na zateplení našeho domu. Pro firmy bylo vyhlášeno jakési srovnávací řízení, ze kterého vzešlo několik firem, které nám družstvo doporučilo. My jsme si však vybrali "svou" firmu (srovnávacího řízení se také zúčastnila, ale nebyla družstvem doporučena). Po dodání dalších certifikátů a materiálů (na přání BD) nám bylo ústně sděleno, že s firmou souhlasí. Posléze však do smlouvy byla vložena podmínka, že 10% z ceny bude firmě zaplaceno na jaře příštího roku. Vedlejší "dům" si vybral firmu doporučenou družstvem a žádná taková podmínka jim dána nebyla. Je tento postup v souladu se zákonem? Děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:

Předpokládám, že k opravě má dojít již letos, a zmíněných 10% se bude platit opožděně, oproti jiným smlouvám s jinou firmou ve vedlejším domě. Bytové družstvo zvolilo tento postup zřejmě s ohledem na to, že se jedná o neprověřenou firmu, takže si chce ponechat část finančních prostředků, které poté může snadněji uplatňovat jako slevu u případných závad. Bytové družstvo může takový postup zvolit – nejedná se o nic v rozporu se zákonem, ale Vy máte také možnost změnit obsah takové smlouvy (pokud již nebyla podepsána). Postup je takový, že nejprve požádáte vedení bytového družstva, pokud nebudete úspěšní, můžete za tímto účelem svolat členskou schůzi, která řeší právě takové rozpory. Na této členské schůzi se poté musí závazně projednat obsah podepisované smlouvy.

Osobně Vám však doporučuji tuto smlouvu neměnit, neboť u případných závad máte snadnější prostor pro uplatňování slevy z ceny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.