Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
První studium, které jsem začala (magisterské 5leté) jsem po 2 letech ukončila. Tyto dva roky se mi připočítaly k dalšímu studiu (bakalářskému) a měla jsem tedy na toto bakalářské studium pouze 2 roky - tomu stále rozumím. Teď jsem začala studovat navazující magisterský obor a ty 2 roky mi byly znovu započítány (tentokrát ke 3letému studiu).

Chtěla bych se zeptat, opravdu se ty dva roky, které jsem tenkrát prostudovala, započítávají znovu? Vždyť já pak ani nemám nárok na těch 7 let studia (když se mi 2 roky započítávají 2x). Moc tomu nerozumím a chtěla bych Vás poprosit, pokud mi můžete pomoci s vysvětlením, o odpověď. Děkuji, Liduška

ODPOVĚĎ:
Mechanismus „vícenásobných“ zápočtů již odstudovaných let je obsažen v § 58/3 zákona o vysokých školách. Dle tohoto ustanovení studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každých dalších započatých šest měsíců studia nejméně jedenapůlnásobek základu; do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně (tzn. nebyly ukončeny složením státní závěrečné zkoušky dle § 45/3 nebo § 46/3 zákona o vysokých školách). Zároveň platí, že období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou, což však není Váš případ.
S ohledem na výše uvedené se domnívám, že byla-li ve Vašem případě překročena standardní doba studia (§ 45/2 a § 46/2 zákona o vysokých školách), která byla zvětšena o 1 rok, musí Vám být dle shora uvedeného ustanovení zákona o vysokých školách započítány první 2 odstudované roky skutečně ke každému nově započatému studijnímu programu (tzn. k bakalářskému i navazujícímu magisterskému).
Pro učinění definitivního závěru o správnosti či nesprávnosti postupu vysoké školy by však bylo nezbytné vědět, jak dlouho jste studovala bakalářský studijní program, což z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.