Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od prosince 2009 jsem v důchodu. Za rok 2009 urguji proplacení přesčasových hodin. Zaměstnavatel - s.r.o., vydal v květnu 2009 pokyn, že zavádí konto pracovní doby a přesčasové hodiny zpětně od dubna 2009 přestal proplácet. Pokyn uvádí,že hodiny budou následně využity, proplaceny nebo vyčerpány v náhradním volnu. Vedoucí (mistr), který mi přiděloval práci mi povolil (písemně) čerpání náhradního volna, toto bylo dodatečně změněno na čerpání řádné dovolené.

Při reklamaci a žádosti o proplacení těchto přesčasových hodin mi bylo sděleno, že vedení (jednatelka a spolumajitelka firmy o žádných mých přesčasových hodinách neví), že tyto hodiny nebyly její osobou autorizovány a že jsem porušil toto nařízení. O interním nařízení o autorizaci její osobou mi není nic známo. Pracoval jsem v zásobování jako řidič, vše je dokladováno - tj. docházka, jízdní výkazy, vyúčtování finanční hotovosti. V urgenci jsem uvedl možnost podání k soudu nebo kontrolním orgánům. Odpověď zněla, že s tímto nemá firma problém a svévolné přesčasy nejsou povoleny. Je to nesmysl veškerá práce mi byla přidělována - např. zahraniční cesty. Můj vedoucí nebyl k jednání přijat. Z postupu zaměstnavatele vyplývá, že nemám šanci se svého nároku dovolat. Nevím jaký postup nyní použít. Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Jedinou možností v současné době je soudní cesta. Pokud máte dostatek důkazního materiálu o tom, že Vám nebyly přesčasy řádně nahrazeny nebo proplaceny, je to jediná varianta jak uspět. Příp. můžete kontaktovat Inspekci práce a informovat je o jednání zaměstnavatele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.