Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje rodiče mají pole, ale bylo celkem daleko od obce, proto se s místním statkem dohodli, že si pozemky vymění (jen na užívání, ne písemně) a před časem rodiče půjčené pole vrátili a statkáři na poli mých rodičů vysadili broskvový sad, když měl vrátit pole statek mým rodičům, tak tam nechal uschlé stromy a odmítl to pole vyklidit, s tím, že nejsou povini! Je to možné? Rodiče nyní chtějí pole prodat. Můj dotaz je, jestli jsou opravdu povini to pole dát do původního stavu, ve kterém bylo, když si ho půjčovali. Jestli na to existuje zákon, můžete mi, prosím, sdělit, kde bych to našla? Potřebuji si ho vytisknout a ukázat statkářům, abych je prostě nejakým způsobem přinutila pole vyčistit.
Moc Vám děkuji za odpověď, přeji příjemný den. Helena


ODPOVĚĎ:
Nájmu se věnuje Občanský zákoník, který ve svém § 667 stanoví, že pokud provede nájemce změny na věci bez souhlasu pronajímatele, je povinen po skončení nájmu uvést věc na své náklady do původního stavu. Povinnost statkářů vyplývá tedy přímo z občanského zákoníku, jakožto jednoho ze základních právních předpisů v ČR.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.