Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem bytu, kde jsem v minulosti bydlel s matkou. Již tam nebydlím, ale matka tam bydlí dál. Byt je 3+1, cca 100 m2 a adekvátně k tomu nákladný. Matka platí jen menší část nákladů. Na můj návrh, že jí pořídím byt jiný, menší a tento pak prodáme, si klade nesmyslné podmínky a v podstatě to odmítá. Dokonce vyhrožuje, že se bude soudit. Situace je již neúnosná. Rád bych se zeptal, jak bych mohl postupovat. Jsem jediným majitelem bytu, neexistuje nájemní smlouva, je zjevné a prokazatelné, že v bytě jsme bydleli společně, nejsou žádné nedoplatky za byt, vše platím ze svého účtu, na který mi matka pravidelně posílá o něco méně než polovinu celkových nákladů, matka má invalidní důchod (...v tomto domě není výtah, musí chodit cca 20 schodů, přesto nechce do jiného domu s výtahem, jedině do 100% bezbariérového, jakých mnoho k nalezení není, navíc v dostupných cenových relacích), má matka je nevlastní a teď si nejsem jist, jestli si mě osvojila nebo nikoliv (mám za to, že nikoliv).
Děkuji moc za pomoc, Aleš


ODPOVĚĎ:
Nájemní smlouva nemusela být dříve písemná, takže pokud platí pravidelně určitý nájem, lze hovořit o ústní dohodě o nájmu bytu.
Máte však právo požadovat náklady za služby a určitý příspěvek do fondu oprav, a tím fakticky zvednout matce nájem. Ten zřejmě nebude schopná splácet, takže je možnost, že přistoupí na stěhování. Můžete po ní náklady za tyto služby požadovat i exekučně. To by také jistě byl dobrý důvod přestěhovat se do levnějšího bydlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.