Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželka z prvního manželství měla 50 let starého syna, který zemřel. Zůstala po něm 30 let stará vnučka, vdaná a má 2 malé děti. Syn se rozvedl a od té doby vnučka o nás neprojevuje zájem. Naposled jsme se s ní viděli, když jí bylo 15 let. V případě úmrtí manželky měla by nárok na dědictví? V případě že ano, co může manželka proti tomu udělat? V případě, že jí manželka vydědí přechází její nárok na dědictví na její děti? Děkujeme za odpověď, Artur


ODPOVĚĎ:
Pokud Vaše manželka nesepíše závěť, bude se dědit v první skupině. Do té spadá manžel a děti. Vzhledem k tomu, že syn zemřel, automaticky na jeho místo nastoupí jeho potomci – tady vnuci zůstavitele.

Zůstavitel může vydědit potomka, jestliže
a) v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku,
d) trvale vede nezřízený život.

Z jiného, než výše uvedeného důvodu vnučku vydědit nemůžete. Pokud tak učiníte, automaticky na její místo nastoupí její děti. Abyste tento postup vyloučili, můžete vyloučit z dědictví současně i její potomky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.