Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat, zda může řadový zaměstnanec obecního úřadu (žádný vedoucí pracovník) být členem představenstva bytového družstva? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Ano, v zásadě může. V této souvislosti však upozorňuji na následující:
Dle § 16/1 písm. h) zákona o úřednících územních samosprávných celků je zaměstnanec obecního úřadu povinen zdržet se jednání, které by mohlo vést ke střetu veřejného zájmu se zájmy osobními, zejména nezneužívat informací nabytých v souvislosti s výkonem zaměstnání ve prospěch vlastní nebo někoho jiného.
Dle § 16/3 zákona o úřednících územních samosprávných celků nesmí být úředník členem řídícího (tj. i představenstva družstva), dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby, jejímž předmětem činnosti je podnikání (obdobná povinnost je stanovena v § 303/3 zákoníku práce i pro ostatní zaměstnance územních samosprávných celků). Pokud však Vámi zmiňované bytové družstvo nepodniká, výše uvedený zákaz se na Vás samozřejmě nevztahuje.
V případě, že byste se chtěl stát též zaměstnancem bytového družstva, bude nutný souhlas Vašeho zaměstnavatele (§ 16/4 zákona o úřednících územních samosprávných celků).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.