Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Firma by chtěla uspořádat dětský den pro děti svých zaměstnanců. Proto mě zajímá, co vše to z právního hlediska s sebou obnáší (např. odpovědnost za děti, zajištění zdravotní pomoci (nejspíš základní první pomoc?), možnost odečtení nákladů z daní, zajištění místa atd.. Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Neboť se bude jednat o krátkodobou (tj. jednodenní) akci pro děti, je v této oblasti právní úprava poměrně stručná.
Z hlediska hygienických předpisů je pro Vás klíčový § 12 zákona o ochraně veřejného zdraví, který řadí dětský den do kategorie tzv. jiných podobných akcí pro děti. Účelem této jiné podobné akce pro děti musí zároveň být posílení zdraví dětí, zvýšení jejich tělesné zdatnosti, popřípadě i získání specifických znalostí nebo dovedností. Pokud Vámi organizovaný dětský den žádný z výše specifikovaných účelů nemá, není patrně možné jej do této kategorie zařadit a žádná speciální právní úprava se na něj tudíž nevztahuje. I přesto Vám lze však doporučit splnění alespoň podmínek pro tzv. jinou podobnou akci pro děti. Organizátor takové akce je povinen zajistit hygienicky nezávadný stav zařízení, zásobování akce pitnou vodou a účast pouze těch fyzických osob, které splňují podmínky stanovené v § 10/1 a 3 zákona o ochraně veřejného zdraví (tj. osoby zdravotně způsobilé).
Přestože se ve Vašem případě nebude jednat o tzv. zotavovací akci, můžete jako vodítko použít vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb., která mimo jiné upravuje hygienické požadavky na umístění, prostorové podmínky a funkční členění staveb a zařízení, zásobování vodou, odstraňování odpadů a odpadních vod, stravování a režim dne dětí. V příloze č. 1 této vyhlášky jsou definovány podmínky pro podávání a použití některých potravin a přípravu pokrmů, v příloze č. 2 najdete náplň kurzu první pomoci pro zdravotníka zotavovacích akcí, v příloze č. 4 je obsažen minimální rozsah vybavení lékárničky pro zotavovací akce pro děti.
Co se týče zajištění zdravotní péče, lze Vám doporučit (byť tato povinnost nevyplývá z výše uvedených právních předpisů) zabezpečit na dětském dnu účast zdravotníka (např. absolventa kursu první pomoci nebo lékaře, zdravotní sestru či studenta medicíny po 3. ročníku lékařské fakulty).
Co se týče tzv. odpovědnosti za děti, je pro Vás určujícím § 59/1 zákona o sociálně-právní ochraně dětí, dle něhož se dopustí přestupku ten, kdo jako osoba odpovědná za dítě ponechá dítě bez náležitého dozoru přiměřeného jeho věku, rozumové vyspělosti, popřípadě zdravotnímu stavu, a tím je vystaví nebezpečí vážné újmy na zdraví, nebo v důsledku toho dítě způsobí újmu na zdraví jiné osobě nebo škodu na cizím majetku nikoli nepatrnou.
Co se týče umístění dětského dne, je možné ho realizovat prakticky kdekoli (se samozřejmým přihlédnutím k bezpečnosti a hygienické nezávadnosti prostředí).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.