Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala zda mám v současné době (podle aktualizovaného Zákoníku práce 2012) nárok na odstupné v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele? Pokud ano v jaké výši? Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
Problematiku odstupného upravuje zákoník práce v § 67. Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) zákoníku práce (tedy ruší-li se zaměstnavatel, přemisťuje-li se nebo se zaměstnanec stane nadbytečným vzhledem k organizačním změnám) přísluší od zaměstnavatele odstupné ve výši nejméně jednonásobku průměrného (měsíčního) výdělku, jestliže pracovní poměr trval méně než 1 rok, dvojnásobku průměrného (měsíčního) výdělku, jestliže pracovní poměr trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky nebo trojnásobku průměrného (měsíčního) výdělku, jestliže pracovní poměr trval alespoň 2 roky. Méně častější případy výpovědi, zejména ze zdravotních důvodů zaměstnance, jsou pak rozvedeny v tomtéž ustanovení; zde je přiznáváno odstupné nejvyšší. Vždy tak záleží na důvodu, proč k výpovědi dochází (výpověď může dát zaměstnavatel jen z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce a ne vždy k němu náleží odstupné) a délce trvání pracovního poměru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.