Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám matku, 89 let, má diagnózu alzheimerovy choroby, má pečovatelku, všechno se dalo v pohodě zvládat. V současné době za ní dojíždí její sestra, která je o 16 let mladší. Vozí jí alkohol (týdenní spotřeba až 1,5 l), matka je po alkoholu agresivní, zmatená, bere nekontrolovaně léky najednou, sestra její zmatenosti využívá a okrádá ji.

Máme strach o její bezpečnost. Matka bydlí v mém domě a mám zájem se o ni starat, tetu jsem opakovaně vykázala z domu, ale ona ji zásadně navštěvuje v době, kdy jsem v práci. Jak postupovat, aby teta nemohla vstupovat do domu, a matka ve své zmatenosti nepodepsala nějaký dokument. Děkuji, Teodora

ODPOVĚĎ:
Ochrany svého vlastnického práva se můžete domáhat tzv. negatorní žalobou podle §126 obč. zákoníku, konkrétně žalobou na zákaz rušení vlastnického práva. S ní můžete spojit návrh na vydání předběžného opatření spočívající v zákazu vstupu. Jako žalobce byste musela prokázat svoje vlastnické právo a existenci neoprávněných zásahů do vlastnického práva.
Dále můžete uvažovat o zbavení způsobilosti vaší matky k právním úkonům. Pokud by k nějakému právnímu úkonu již došlo, po stanoveném přezkoumání by bylo možné, že by byl neplatný z důvodu §38 obč. zákoníku (neplatný je právní úkon osoby jednající v duševní poruše, která ji činí k tomuto právnímu úkonu neschopnou).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.