Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn jako dědic majetku po svém otci, se kterým nežil (rodiče byli rozvedeni), se vzdal dědictví. S odmítnutím dědictví čekali na narození jeho syna (vnuka po zemřelém). Vzhledem k tomu, že se jedná o nezletilého, stalo se opatrovníkem dědictví město Valašské Meziříčí. V případě dluhů se jejich výše dědí pouze do výše zděděného majetku. Jak je to ale v případě, kdy zemřelý má pouze dluhy?

 

Nemůže se stát, že v okamžiku právní způsobilosti syna se na něj uvalí splátky nějakých dluhů? Bude v tomto případě město jako jeho opatrovník postupovat pouze ve prospěch dítěte? Děkuji, Jana


ODPOVĚĎ:

Opatrovník nezletilého nemá právo dědictví přijmout ani odmítnout a je jedno zda se jedná pouze o dluhy či o majetek zatížený dluhy nebo majetek bez dluhů. Bude ho pouze spravovat v zájmu nezletilého (to znamená maximálně snižovat pasiva a zvyšovat aktiva).

 

Až dosáhne dědic zletilosti, sám se rozhodne, zda dědictví přijme či nikoliv (a to ve stavu v jakém mu ho opatrovník je  připraven předat, nikoliv ve stavu v jakém bylo v okamžiku úmrtí zůstavitele).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.