Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Firma má "sezónní" průběh práce (velkoobchodní sklady textilu) a zaměstnavatel přikročil k nařízení přesčasů pro pokrytí potřeb odbytu a plnění odbytového plánu. Dle Zákoníku práce lze toto nařídit pouze z vážných provozních důvodů. Lze plnění odbytového plánu chápat jako vážné provozní důvody?

Co jsou to vážné provozní důvody? Existují jasná kritéria co lze pod tuto proklamaci zahrnout a co ne? Děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
Definice vážných provozních důvodů není v žádném právním předpise upravena. Není ani možné všechny možné události, které mohou nastat, předem definovat. Vážné provozní důvody se musí posuzovat vždy podle konkrétního případu. Protože je značný rozdíl mezi tím, co se pod tímto pojmem rozumí ve školství, v dopravě nebo ve výrobním závodě. Přesčasy se pak mohou nařídit jen výjimečně a zaměstnavatel je samozřejmě musí dostatečně odůvodnit.
Nedostatek pracovníků by ale zaměstnavatel měl řešit alternativním způsobem - např. si sehnat brigádníky a zaměstnat je na dohodu nebo nové pracovníky s řádnou pracovní smlouvou (což ho však ekonomicky zatíží, protože jim bude muset platit sociální a zdravotní pojištění) - byť třeba jen na dobu určitou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.