Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
6. 11. 1964 bylo notářským zápisem zřízeno věcné břemeno na svádění odpadových vod přes sousední pozemek. V katastru nemovitostí ani v dalších převodních notářských smlouvách ale o tom není žádná zmínka.

Asi před dvěma lety nám soused (vlastnící zmíněný sousední pozemek) tento trativod přerušil a tím pádem se nám při každém větším dešti hromadí voda ve sklepě. Je toto břemeno nějak právně vymahatelné, i když není v katastru uvedeno? Děkuji, Tadeáš

ODPOVĚĎ:
Podle zákona č. 22/1964 Sb., o evidenci majetku, mělo být věcné břemeno zapsáno do katastru nemovitostí. Podle vyhlášky č. 23/1964 Sb. byla provedena realizace intabulačního principu, který byl za účinnosti předcházejícího občanského zákoníku potlačen.
Pokud máte notářský zápis k dispozici, dostavte se s ním na katastr nemovitostí a vyhledejte stav zápisu ke dni sepsání dohody či v době následující (např. 6 měsíců).
Je dost možné, že věcné břemeno zapsáno vůbec zapsáno nebylo, a to ani v době následující tak jak vyžadovala vyhláška č. 23/1964 Sb. Pokud se Vám nepodaří tyto informace dohledat v katastru nemovitostí (resp. v dobových operátech nemovitostí), tak se nabízí pouze argument o vydržení věcného břemene.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.