Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Před devíti měsíci nám zemřela matka. Závěť nezanechala. Dědictví bylo projednáno se synem bratra, který vypravoval pohřeb. Řízení bylo zastaveno pro nepatrný majetek. Přitom matka vlastnila starožitný nábytek, porcelán, křišťál, obrazy. V Berlíně vlastnila velký činžovní dům a bankovní konto.

Bratr s námi nehodlá komunikovat o dědictví a jezdí do Berlína. Matka když zemřela měla devadesát let a několik roků trpěla silnou Alzheimerovou chorobou. Nevíme, jestli mu třeba pod vlivem choroby majetek nedarovala. Matka žila celý život v ČR a rovněž byla občankou ČR. Otec již dlouho nežije. Jak postupovat? Děkuji, Filip

ODPOVĚĎ:
Pokud máte nějaké důkazy, které prokazují, že matka vlastnila nějaký majetek, budete muset jako oprávněný dědic napadnout výsledek dědického řízení.
Věc je poměrně složitá a těžko řešitelná, ale dá se zjistit, zda bratr nenabyl nějaký majetek (např. podle stavu zápisu v katastru nemovitostí). Když se Vám podaří zjistit, jaký majetek a komu matka před smrtí převedla, budete muset na každou věc podat žalobu na soud na určení neplatnosti právního úkonu, aby tento majetek mohl být vrácen do dědictví a znovu provedeno dědické řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.