Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Provozoval jsem privátní stomatologickou praxi. Ze zdravotních důvodů jsem ukončil podnikání a nechal jsem se zaměstnat. Celé vybavení stomatologické praxe jsem daroval svým asistentkám (svému novému zaměstnavateli), které si založily s.r.o., jež má v portfoliu činností stomatologické služby.

Smyslem darování bylo, aby moje asistentky mohly v případě mé smrti zaměstnat jiného lékaře a neztratily tak své vysoce kvalifikované zaměstnání. Daroval jsem tedy právnické osobě zabývající se poskytováním zdravotní péče kompletní vybavení ambulance. Moje otázka: Musí mít toto darování písemnou podobu? Domnívám se, že písemnou formu musí mít pouze darování nemovitosti. Je toto darování osvobozeno od daně? Od kterého roku je darování právnické osobě zabývající se zdravotnictvím osvobozeno od daně? Může mít v případě nutnosti písemné podoby hromadnou formu - tedy jedinou darovací smlouvou, kterou by byly darovány všechny nástroje a přístroje, tvořící vybavení praxe? Děkuji, Miroslav

ODPOVĚĎ:
Darování v tomto případě nemusí být písemné, ale pochopitelně bych smlouvu doporučila sepsat. I pro obdarované je příjemnější, když v rukou mají nezpochybnitelný nabývací titul. Darovací smlouvu stačí sepsat pouze jednu na veškeré darované věci. Darování od daně osvobozeno není. Protože pokud není obdarovaný v příbuzenském nebo obdobném vztahu k dárci, nejsou naplněny podmínky osvobození od daně. Jakým způsobem bude uhrazena darovací daň si sjednejte v darovací smlouvě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.