Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozhodnutá podat výpověď z práce (pracovního poměru). Podle zákoníku práce jsem zjistila, že výpovědní doba je minimálně 2 měsíce. Mohu si tuto lhůtu stanovit do výpovědi sama? A jsem povinná nového zaměstnance zaučit všemu co umím a co je moje know-how?

13 let jsem pracovala na pozici ve státní sféře, kde zaměstnavatel neustále zvyšoval nároky moji práci. Před 5-ti lety jsem se i dlouhodobě léčila z přepracovanosti a syndromu vyhoření. Přesto jsem do dnešního dne zůstávala a chod úřadu je stále závislý na mé práci. Mohu požadovat odměnu za to, že zaučím nového pracovníka? Co dělat v případě, že zaměstnavatel s moji výpovědí souhlasit nebude? Děkuji, Vlaďka

ODPOVĚĎ:
Výpověď zaměstnavatel nemůže odmítnout. Podejte ji osobně, nejlépe před svědky. Stanovit si délku výpovědní lhůty bez dalšího nemůžete. Pokud by měla být delší než 2 měsíce, musela by tak být stanovena buď v pracovní smlouvě, nebo určena dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem při ukončování pracovního poměru. Pokud podáváte výpověď jednostranně a se zaměstnavatelem se nedohodnete na delší výpovědní lhůtě, tak se na Vás vztahuje minimální zákonná délka trvání výpovědní lhůty. Co se týče „know-how“ – pokud zaměstnavatel hradil školení a vzdělávací kurzy, tak nemáte žádné vlastní know – how, které byste si měla právo chránit. Co svému nástupci předáte a co nikoliv záleží na obsahu práce, kterou musí vykonávat. Nejste ho povinna naučit všechno a zaučit do systému zcela kompletně. Odstupné za zaučení nového pracovníka Vám nenáleží.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.