Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlíme ve statku kde budovy jsou situované do klasického písmene U jelikož půlku budov vlastním já a půlku budov vlastní soused, ale pozemek uprostřed vlastníme na půl,ale plot je postaven tak,že dvě třetiny má on a já jen jednu. Podle katastru tento pozemek vlastním já i on z poloviny.

Proto jsem se na něj obrátil, že bych tento pozemek nechal zaměřit a samozřejmě bych chtěl využívat celou mou polovinu a ne jen třetinu. Mám na to právo? On nemá o toto řešení zájem. Chtěl bych tento pozemek nechat zaměřit a pak i na katastru nechat přepsat,ale pokud by to on nechtěl je nějaké řešení? Pozemek vlastníme každý z jedné poloviny, není geometricky rozdělen. Miloš

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že pozemek máte se sousedem v podílovém spoluvlastnictví, tudíž Vy jste oprávněn používat polovinu a Váš soused též. Pokud se nelze se sousedem dohodnout, můžete se rozhodnout pro zánik a vypořádání podílového spoluvlastnictví prostřednictvím žaloby k soudu na zánik a vypořádání spoluvlastnictví a pak lze tuto změnu uvést v katastru nemovitostí a svou polovinu si oplotit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.