Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dnes jsem v práci podepsal dodatek k dohodě o pracovní činnosti, který smlouvu prodlužuje na dobu neurčitou. A já se ptám, jakým způsobem by probíhalo, kdybych dostal od zaměstnavatele výpověď. Na internetu jsem zjistil, že u DPČ na dobu určitou je to 15 dní. Je to stejné i u DPČ na dobu neurčitou?

Mám v případě DPČ na dobu neurčitou nárok na odstupné? Případně jiné výhody plynoucí z DPČ na dobu neurčitou? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Dohoda o poracovní činnosti DPČ lze dle § 76 zákoníku práce zrušit:
1/ dohodou účastníků ke sjednanému dni;
2/ jednostranně (t.j. výpovědí) z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku (není tedy rozhodné, zda je DPČ uzavřena na dobu určitou či neurčitou);
3/ v DPČ je možné zakotvit i okamžité zrušení DPČ. To však může být sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr (§ 55 a § 56 zákoníku práce). Pokud takové ustanovení v DPČ obsaženo není, nelze DPČ s okamžitou platností zrušit.
Zaměstnanec a zaměstnavatel si samozřejmě mohou v DPČ sjednat i odlišné způsoby či podmínky zrušení DPČ.
Co se týče případného odstupného, § 77/1 písm. a) zákoníku práce stanoví, že na DPP a DPČ se ustanovení o odstupném nevztahují. Přestože ze zákona Vám tedy právo na odstupné nevzniká, není opět vyloučeno, abyste si odstupné se zaměstnavatelem sjednal dodatkem k DPČ.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.