Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak postupovat v případě výzvy k zaplacení dluhu. K mé matce se po smrti otce nastěhoval přítel a v době společného soužití od něj matka dostala finanční  hotovost.  Tyto finance jsou podloženy, dokumentem  s názvem „Dodatek k závěti“, kde se píše, že věnuje matce předem ze své závěti tuto částku – podepsáno svědkem a podpis darovaného je ověřen na obecním úřadě.

V současné době se přítel matky odstěhoval a zaslal doporučený dopis s výzvou o vrácení celé hotovosti s odůvodněním, že v září 2010 došlo k zrušení závěti v celém rozsahu. V dopise se uvádí, že za předpokladu uznání dluhu je možno se domluvit na podmínkách splácení. V případě nereagování na tuto výzvu se bude domáhat vrácení částky soudní cestou, kde hrozí placení všech soudních výdajů včetně  exekuce. Při odchodu přítele od matky jsme vypořádávali i další záležitosti a máme dokument, ve kterém podepsal, že všechny finanční záležitosti jsou vypořádané. Je možno finance předem vyplacené ze závěti  přehodnotit darujícím jako dluh a nárokovat vrácení? Jaká je zákonná lhůta k reakci na tuto výzvu? Pokud by musela být částka vrácena, je mým právem požadovat nějaký doklad o zrušení závěti? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Bez ohledu na „dodatek k závěti“ se situace má tak, že Vaše matka obdržela dar. Do závěti mohl být napsán příkaz k započtení daru po úmrtí zůstavitele. Dodatek k závěti, tak jak byl sepsán je nestandardní a pro bývalého přítele Vaší matky nevymožitelnou částkou – dar může dárce vyžadovat k vrácení pouze za předpokladu, že se obdarovaný chová neuctivě k dárci či předmětu darování.

Dar nelze přeměnit na dluh. Zákonná lhůta k reakci na výzvu neexistuje, a to i vzhledem k tomu, že samotná výzva nemá oporu v zákoně.
Závazek mezi matkou a jejím bývalým přítelem je především morálního charakteru a je právně nevymahatelný.

Dokladem o zrušení závěti je buď roztrhaná nebo jinak znehodnocená závěť samotná nebo závěť nová, která zneplatňuje závěť předchozí – pro Vás, ale není nijak důležité některou z těchto věcí vidět, protože částka nemusí být vrácena z titulu zrušení závěti, ale pouze z titulu požadavku na vrácení daru (a to by matka musela naplnit některý ze dvou výše uvedených předpokladů).

Dobrovolně nic nevracejte, bývalého přítele matky vyrozuměte, že na vrácení daru nemá právní nárok. Pokud bude i nadále přesvědčen, že nárok má, bude se muset obrátit na soud. Jeho šance na úspěch je však mizivá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.