Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má expartnerka, se kterou jsme měli společný družstevní byt, který byl ale v listu vlastníků psán na ni a i v družstvě figurovala pouze ona, ho prodala. Na byt jsme měli každý svůj úvěr ze stavebního spoření, který řádně splácíme (v bytě sice nebydlím, ale trvalé bydliště tam mám stále nahlášeno, i když je byt již prodán).

Bývalá partnerka byt bez mého vědomí prodala. Neřekla mi za jakou částku, jen mi slíbila, že z utržených peněz vyplatí i můj úvěr, který lze doplatit v 7/2012 jednorázově. Chtěl jsem, aby mi potvrdila uznání závazku, ale nepodepsala mi nic. Chci vědět, za jakou částku prodala náš zrekonstruovaný byt, který se pohybuje kolem cca 550.000-600.000 Kč (dle jiných nabídek na netu). Na každém z úvěrů zbývá doplatit 150 tis. (celkem tedy 300 tis.). Pokud dobře počítám, zbyde jí i po úhradě úvěrů kolem 250-300 tisíc o které se dělit nechce. Navíc se odstěhovala 400 km daleko a komunikovat nehodlá. Můžu s tím něco dělat? Děkuji, Standa

ODPOVĚĎ:
Vše záleží na tom, zda jste v kupní smlouvě uveden jako spolumajitel nebo něco v tomto smyslu. Z Vašeho dotazu přesně nevyplývá, jaký právní nárok k bytu máte. Za předpokladu, že se jste se podílel "pouze" na financování bytu a Vaše práva k bytu nejsou nikde zaznamenána, Vaše situace není dobrá. Musel byste totiž prokázat, že jste si bral úvěr právě za účelem zaplacení bytu. V takovém případě pro Vás bude úspěch, pokud Vás bývalá přítelkyně alespoň vyplatí z úvěru. Větší finanční nároky nečekejete. Bohužel nemám dostatek informací, abych Vám odpověděla více konkrétně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.