Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dle kupní smlouvy na rodinný dům není doplacena cena, byla předána kupci, který si na ni vzal hypotéku. Rodinný dům jsme na katastru nepřepsali z důvodu nedoplacené ceny. Kupující po roce užívání "vyhrožuje", že na nás podá žalobu. Existuje nějaká možnost, kdy by nás mohl žalovat, když z naší strany bylo a je vše v pořádku?

Nebo máme smlouvu zaregistrovat na katastru nemovitostí a soudně požadovat doplatek kupní ceny za rodinný dům? V případě převedení nemáme na úhradu daně z prodeje nemovitosti, jelikož on nám dluží. Obrátit se na soud? Po dobu užívání znehodnotil nemovitost, která již původní cenu nemá. Odstoupit od smlouvy nechceme, nelze se s ním dohodnout, nekomunikuje. Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Soudního sporu vyvolaného kupujícím bych se zatím předčasně neobávala (když nemá na zaplacení kupní ceny, těžko věřit tomu, že bude schopen financovat soudní spor).
Doporučuji Vám spíše podat žalobu na plnění zbytku kupní ceny. A to z čistě preventivních důvodů (např. aby Vám dlužník nezmizel). Je velmi prozřetelné, že jste dům nepřevedli (není důvod - kupující nesplnil svou část smlouvy a nemá nárok na převedení vlastnického práva).
Odstoupení nedoporučuji, museli byste vrátit poskytnuté plnění (což i protistrana) a vše by bylo komplikovanější.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.