Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Čeká mě rozvod manželství a nejspíš majetkové tahanice. Než jsme byli manželi, koupili jsme před 4 lety domek, resp. já jsem vedená jako kupující i jako majitel nemovitosti. Finance poskytl manžel (tehdy ještě jako přítel). Nyní mi vyhrožuje, že pokud se budu soudit o společný manželský majetek, bude po mě chtít vrátit peníze.

Tvrdí, že jsem mu to před lety ústně slíbila, což není pravda, tvrdí že to u soudu postačí. Mě tedy zůstaly ze společného majetku zatím dva úvěry a věci za cca 18.000 Kč, manželovi auto + věci cca 200.000 Kč. Jsem na mateřské, která mi postačí na splácení úvěrů, a mě i děti zatím živí rodiče. Domek samozřejmě prodávám, již jsem musela jít s cenou dolů. Jeho cena se pohybuje kolem 550.000 Kč. Pokud domek prodám a budu muset manželovi vrátit částku, tak zbytek nepokryje ani ty naše úvěry. Mám se opravdu obávat, že mu musím peníze vrátit? Mohu příp. do vyrovnání o majetku, za přepokladu dohody s manželem, uvést větu že jsme majetkově vyrovnání PŘED i V manželství? Stačí mít na dokumentu jen ověřené podpisy z úřadu? Neexistuje nějaká lhůta o promlčení dluhu? Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Ústní tvrzení soudu opravdu nepostačí. Pokud neprokáže, že peníze do společného majetku investoval (faktury či jiné doklady), tak majetek nabytý před manželství náleží tomu, kdo je veden jako vlastník. Nedoporučuji, abyste se bez dalšího nechala zatížit dvěma úvěry.
Doporučuji v rámci řízení o výživu požadovat výživné i pro Vás, jako rozvedenou manželku.
Pokud se chcete dohodnout na vyrovnání, tak jak jste ho uvedla, tak do majetkového vyrovnání můžete uvést, že vyrovnání je konečné a nemáte vůči sobě žádné další závazky, které by vznikly za trvání manželství nebo před jeho vznikem (ale jedná se spíše o proklamativní větu, protože do majetkového vyrovnání nepatří záležitosti nesouvisející s manželstvím).
Ověřené podpisy postačí. K promlčení dluhu se váže 3 letá (nebo v zákonem vyjmenovaných případech 10 letá lhůta - např. dluh přiznaný soudem). Za trvání manželství se ovšem promlčecí lhůta staví, tzn. promlčecí lhůta závazků vzniklých mezi nemanželi po dobu trvání manželství neběží.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.