Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním 1/4 domu (kde nebydlím), sourozenec se se mnou nechce vypořádat (odkoupit moji 1/4), že na to nemá. Dům užívá jen on. Naopak podal ma mne žalobu na vymáhání financí za opravy. Zjistil jsem, že ty údajné opravy jsou vybudování dvou dalších koupelen a WC, protože chce dům promajímat několika lidem.

Má šanci uspět u soudu s vymáháním financí na opravy společné nemovitosti? Bude soudní znalec rozlišovat, co bylo nutné a co ne? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastnictví v sobě skrývá práva i povinnosti. Výše spoluvlastnického podílu vyjadřuje míru, jakou se podílí např. při hlasování, při rozvrhu výnosů a nákladů, při rozdělení společné věci. Pokud spoluvlastník užívá společnou věc nad rozsah svého spoluvlastnického podílu, vzniká tím bezdůvodné obohacení (musí poskytnout peněžitou náhradu). Menšinový spoluvlastník se může bránit, pokud byl přehlasován, a zvrátit tak rozhodnutí většinového soudní cestou. K tomu je však třeba navrhovat a schválit nějakou důležitou změnu společné věci. Mezi takovou podstatnou změnu však nepatří rozhodnutí o tom, komu bude nemovitost pronajata.
Pokud byste už nechtěl věc spoluvlastnit, můžete podat soudu návrh na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.