Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Bývalí majitelé, kteří nám zhruba před 2 měsíci dali výpověd z nájmu bytu ze dne na den, mě křivě obvinili z dětské pornografie. 7.11.2011 k nám přijela kriminálka na základě tady toho trestního oznámení. Sebrali nám notebook, druhý den jsme byli na výslechu, já jsem se zhroutila musela jsem vyhledat odbornou pomoc.

Majitelům jsem hlídala děti (mají 3 a 4 roky) jsem na mateřské dovolené. Prý ten starší kluk (bude mu zanedlouho 5 let) říkal, že jsem je měla fotit a natáčet a chtít po nich ukazovat zadečky, striktně odmítám takováto obvinění. Od policie jsme nedostali žadný výsledek vyšetřování. Prý to odložili, protože nenašli žadné důkazy. Když jsem jim říkala, že chci podat na ně trestní oznamení, tak mi řekli, že není na koho - že ho nemůžeme podat na 4letého kluka. Chtěla jsem podat trestní oznámení na jeho zákonné zástupce. Kriminalisté říkali, že šlo jen o podání vysvětlení. Můžete mi poradit? Chci na ně podat trestní oznamení za křivé obvinění, za psychickou újmu. Co mám dělat? Jak mám pokračovat? Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Záleží, zda vám bylo sděleno obvinění. Pokud případ nedošel do takové fáze, nemůžete podat trestní oznámení pro trestný čin křivého obvinění. V úvahu by mohl přicházet trestný čin pomluvy (§184 tr. zákoníku), avšak vyžaduje způsobilost značnou měrou ohrozit vážnost u spoluobčanů (poškození v zaměstnání, narušení rodinných vztahů nebo možnost způsobit jinou vážnou újmu).
Kromě trestněprávního postihu je možné dovolat se i občanskoprávní úpravy z důvodu ochrany osobnosti podle §11 Občanského zákoníku. Zde bych radila konzultaci s právníkem nebo advokátem.
Teď k výpovědi z nájmu bytu. Pronajímatel může vypovědět nájemní smlouvu buď s přivolením soudu nebo i bez něj pouze za splnění zákonných důvodů a podmínek v §711 nebo §711a Občanského zákoníku. Pokud ke splnění nedošlo, výpověď je absolutně neplatná pro rozpor se zákonem (§39 obč. zákoníku). Na právní úkon se pak hledí, jako by nikdy učiněn nebyl, takže nájemní vztah by trval nadále. Případné ukončení by bylo třeba provést novou výpovědí se splněním zákonných podmínek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.