Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Půjčil jsem bývalé přítelkyni 15.10.2010 částku 14.000 Kč. Když jsem se vrácení začal domáhat, rozešla se se mnou. Dvakrát jsem se domáhal vrácení osobně, nejdříve na mě podala návrh na přestupek. Dal jsem jí totiž facku, když řekla, že sem jí nic nepůjčil. Druhou návštěvou podala žalobu pro nebezpečné pronásledování - stalking.

Později jsem prohlížel její emailovou schránku (kdysi mi dala heslo), chtěl sem totiž získat jeden dokument, který o mě rozesílala. Ten jsem si přeposlal. Státní zástupce dal pokyn k šetření mé mailové komunikace. Poslal sem jí asi 10 mailů za půl roku, z toho 7 za našeho vztahu - žádné výhružky, nic. Dopustil jsem se návštěvou emailové schránky, ke které jsem znal heslo nějakého trestného činu? K půjčce mám svědka, kterému řekla "tu půjčku mu vracet nebudu." Jako důvod uvedla, že sem jí neplatil nájemné. Nikdy sem u ní nebydlel, jen jsem s ní rok chodil. Mstí se. Děkuji, Miroslav

ODPOVĚĎ:
Stalking čili nebezpečné pronásledování jednoho člověka jiným se projevuje  zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit dotyčné osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a může vzbuzovat strach. Dle trestního zákoníku do toho spadá i pronásledování prostřednictvím e-mailu či mobilu.
Vaše přítelkyně měla právo podat trestní oznámení, nikoliv z důvodu podezření ze spáchání nebezpečného pronásledování, ale měla na Vás podat soukromoprávní žalobu kvůli zásahu do soukromí. Nemáte právo (ani na základě informací, které jste obdržel z její straně dobrovolně) vstupovat do soukromí jiného, tzn. otevřít její emailovou schránku, číst její emaily nebo si je přeposílat. Obvinění ze stalkingu se nepodaří prokázat, ale doporučuji s policií spolupracovat a podat rozumné a souvislé vysvětlení v dané věci.
Pokud o Vás bude expřítelkyně šířit nepodložené či zcela nepravdivé věci, můžete na ní podat žalobu za na cti utrhání a žádat odškodnění.
Pokud budete schopný dokázat její dluh (např. převodem z účtu, svědectvím osob apod.), tak ve lhůtě do 3 let můžete dluh vymáhat soudní cestou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.