Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím s rodiči v pronájmu a potřebuji poradit. Problém je kouření na balkoně. Nad námi bydlí rodinka a než se jim 07/2015 narodilo dítě, tak kouřili též na balkoně, ale teď kouřit přestali a nám nadávají, že jim to jde do bytu. Pán nám vyhrožoval se sociálkou (mám 2 letou holku).

Vyhrožoval, že nám vykopne dveře, když budeme kouřit večer na balkoně a že si půjde stěžovat na mého otce do práce. Máme nějakou šanci se bránit a dál kouřit na balkoně. Děkuji Jindřiška

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že vlastník nesmí nad míru přiměřených poměrů závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit (ust. § 1012 občanského zákoníku).
Dále dle ust. § 1013 odst. 1 občanského zákoníku se vlastník zdrží všeho, co působí, že voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezující užívání pozemku. Toto ustanovení nedopadá pouze na pozemky, ale vztahuje se i na vlastnictví jiných věcí, např. bytů, a také na jejich pronájem.
Tedy kouřit na balkoně můžete, pokud kouřem neobtěžujete své sousedy v míře nepřiměřené místním poměrům – toto se posuzuje individuálně, vždy se zhodnocují konkrétní okolnosti případu a místní poměry (v domě).
Co se týká výhrůžek, je zde možnost se obrátit na policii, kdy dané jednání souseda může být posuzováno jako přestupek, popř. (za splnění zákonem stanovených podmínek) jako trestný čin (např. právě Vámi uvedené vyhrožování vykopnutím dveří, vyhrožováním poškození pověsti otce v práci…).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.