Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jakými zákony, pravidly se řídí pořadatelská služba, ochranka apod. na fotbalových stadionech. Jaké mohou mít vybavení, Jaký mohou vykonávat zákrok na fanoušcích. Mohou po nich stříkat vodou? Pepřovým sprejem? Hasícím přístrojem? Děkuji, Evžen


ODPOVĚĎ:
Dle interních předpisů ČMFS je pořadatel povinen zajistit pořádek v prostoru stadiónu, zajistit pořadatelský sbor v potřebném počtu a kvalitě, neumožnit vstup osobám podnapilým či vnášejícím zakázané předměty. Porušení těchto ustanovení jsou sankcionována pokutou, disciplinárně či herními důsledky.
Pokud je mi známo, tak nemáme do dnešních dní závaznou právní úpravu v dané věci, existují jen doporučení Rady Evropy k pořadatelské službě. V takovém případě se patrně uplatní princip krajní nouze, který trestní zákoník definuje a vysvětluje jako situaci, kdy čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
Za předpokladu, že tedy někdo ohrožuje ostatní diváky nebo ničí majetek, je možné proti němu zasáhnout i prostředky, které uvádíte. Ovšem samozřejmě je nutné volit přiměřené prostředky (nikdo nemůže po fanoušcích střílet apod.) a příp. situaci zkusit vyřešit smírnější cestou. Uvedeno na příkladu, nelze proti jednomu nebezpečnému divákovi např. použít vodní dělo. Proti skupině již ano.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.