Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj bratr je od ledna 2012 rozvedený. Se svojí manželkou nežije již rok a půl. Manželka má neustále trvalé bydliště, kde žila. Může bratr toto trvalé bydliště odhlásit své bývalé manželce nebo jak má postupovat? Majetkové vypořádání ještě neproběhlo. Dále bych se chtěla informovat.

Jeho exmanželka podala obvinění za psychické a fyzické týrání (bohužel pracuje u Policie). Dostalo se to až tak daleko, že bratr byl obviněn a řeší to státní soud. Je to vymyšlené a chce se pomstít, že jí manžel přišel na nevěru. V květnu, snad konečně vyjde rozsudek, zatím to vypadá ve prospěch manžela. Může bratr po tomto všem podat na exmanželku trestní oznámení za lži, pomluvy atd? Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
U zrušení trvalého bydliště je nejprve třeba, aby zaniklo vlastnické právo exmanželky k nemovitosti (pokud je spoluvlastnicí nebo oprávněnou z věcného břemene), a to obecně zanikne vypořádáním majetku, nebo užívací právo a to zaniklo rozvodem manželství.
Odhlášení z trvalého bydliště je možné, buď tak učiní exmanželka sama tím, že nahlásí nové bydliště, nebo bratr múže tento úkon učinit sám (doporučuji od sousedů zajistit svědectví, že se tam exmanželka nezdržuje), avšak jen tehdy, pokud nespadá nemovitost do SJM.
Trestní oznámení (pro trestný čin křivého obvinění) možné je, záleží na důkazech. Pokud jich bratr bude mít dostatek, může podat žalobu na porušení osobnostních práv podle § 11 občanského zákoníku a žádat kromě omluvy i majetkovou satisfakci (jakési přiměřené zadostiučinění).
Taktéž záleží na újmě, která mu byla způsobená (např. ztráta zaměstnání, zdravotní komplikace apod.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.