Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem probíhá případné vrácení pokuty zaplacené v rámci správního řízení (přestupek v dopravě) ve chvíli, kdy řidič uspěje se žalobou u krajského soudu a soud rozhodnutí úřadu zruší (nebo dojde po roce k promlčení). Příklad: Pokuta od správního úřadu 1500 + 1000 náklady řízení. Poplatek 3000 pro řízení u krajského soudu.

Má řidič nárok na vrácení všech nákladů? Jakým způsobem žádá o vrácení? Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde ke zrušení rozhodnutí správního orgánu krajským soudem, tento soud zároveň v souladu s ust. § 78 odst. 4 soudního řádu správního rozhodne o vrácení věci dalšímu řízení tomuto správnímu orgánu. Tedy za této situace nemá zatím smysl žádat o vrácení pokuty/úhrady nákladů řízení, jelikož řízení dosud pravomocně neskončilo.
Náklady řízení před krajským soudem jsou součástí rozhodnutí tohoto soudu, tedy pokud se podíváte do tohoto rozhodnutí, ve výroku rozhodnutí by měly být tyto náklady vypořádány.
Vrácení nákladů správního řízení by mělo být součástí nového rozhodnutí v této věci. Se zaplacenou pokutou se bude nakládat dle daňového řádu, kdy primárně (automaticky ze zákona) bude tato pokuta (přeplatek ve smyslu daňového řádu) použita na případný Váš nedoplatek na dani, pokud žádný takový není, můžete požádat o vrácení tohoto přeplatku.
Žádost musí být písemná, musí obsahovat potřebné údaje (kdo žádost podává, komu směřuje, čeho se týká, co je žádáno, odkaz na příslušná rozhodnutí, datum, podpis).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.