Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se začátkem nového školního roku přijde od září několik změn, které se MAJÍ dotknout prakticky všech. Co bude na podzim jinak než teď? Přečtěte si některé z věcí, které na nás v nejbližší době čekají.

nejdulezitejsi-zmeny-zakony-zari-2015

1. Zakázané potraviny ve školách

Od prvního září má začít platit novela školského zákona omezující prodej nezdravých potravin ve školách. Konec by měl nastat pro všemožné sladké limonády, cukrovinky nebo automaty na kávu. Tyto věci podle novely do škol nepatří a mají být nahrazeny automaty na zdravé jídlo. Místo nezdravých věcí tak školáci koupí například saláty, celozrnné pečivo nebo jogurty. K pití bude místo limonád voda, čaj, mléko a další zakysané mléčné produkty.

Zároveň Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby se ve školách prodávalo ovoce a zelenina, ořechy nebo semínka. Z pečiva mají být k dispozici bagety plněné kvalitními pomazánkami a masem. Ministr by zároveň v kantýnách a automatech uvítal větší nabídku potravin od lokálních producentů. Novela se ovšem již od začátku nelíbí provozovatelům automatů a podle všeho nejsou ze zdravých potravin nadšené ani samotné děti.

 

2. Vyšší odškodné za pracovní úrazy

Zaměstnanci, kteří v práci onemocní nebo se zraní, by se měli ještě letos na podzim dočkat výrazně vyššího bolestného. Odškodnění by podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka mohlo být až čtyřikrát vyšší než dosud. Stejně jako nyní budou pracovní úrazy rozděleny podle bodové škály. Hodnota bodu, se zvýší více než dvojnásobně ze 120 na 250 korun. Jako příklad uvádí vymknuté zápěstí, za které nyní pracovník získá odškodnění 12 500 korun oproti dřívějším 3 600 korunám. Další peníze navíc získá i ten, kdo se bude se zdravotními problémy potýkat dlouhodobě.

Například kompenzace za ztížené společenské postavení se z 84 tisíc může zvednout až na 350 tisíc korun. V případě, že se vám bude taková částka zdát příliš malá, můžete se obrátit na soud. Ministerstvo zároveň zdůrazňuje, že se zaměstnanci peněz opravdu domohou a navíc i rychleji než dříve.

 

3. Kotlíkové dotace

Ministerstvo již ukončilo příjem žádostí do programu Nová zelená úsporám, kdy se za dva měsíce vyčerpalo 900 milionů korun. Ovšem na podzim chystá další kolo žádostí, kdy občané mohou svou dotaci získat. Na dotace je vyčleněno 9 miliard a jako první o ně musí zažádat kraje. Žádosti občanů přijdou později. Dotace můžete čerpat na nízkoemisní kotle na pevná paliva, konkrétně na uhlí, biomasu nebo jejich kombinaci. Celková částka, kterou můžete získat, činí 127 500 korun na kotel.

 

4. Vyšší pokuty za přestupky

Novela zákona o rejstříku trestů začne platit sice až příští rok v říjnu, ovšem některé její části vejdou v platnost již tento podzim. Patří mezi ně například zvýšení horní hranice blokových pokut. Pokud tedy takovou pokutu obdržíte, můžete zaplatit až třikrát víc než nyní. Podle ministra je totiž současný systém příliš mírný a třeba řidiči si z bodování nedělají těžkou hlavu.

 

5. Příspěvky na dojíždění do práce

Pokud do práce musíte dojíždět tato zpráva vás jistě potěší. Své cestování budete mít alespoň z části hrazené. Týká se to lidí, kteří do zaměstnání dojíždějí deset a více kilometrů. Příspěvek by se měl vztahovat pouze na cestu do práce. Zpáteční jízdu už si musí zaměstnanec hradit opět ze svého.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.