Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dá se hovořit o zahradě jakožto o pozemku zemědělské půdy určené pro zajišťování speciální zemědělské výroby (zahradnictví)? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
sousloví "pozemky zemědělské půdy určené pro zajišťování speciální zemědělské výroby (zahradnictví) " se vyskytuje v § 58/2 stavebního zákona (který vymezuje zastavěné území).
Dle § 3/2 katastrálního zákona se pozemky podle druhu člení na:
- ornou půdu,
- chmelnice,
- vinice,
- zahrady,
- ovocné sady,
- trvalé travní porosty,
- lesní pozemky,
- vodní plochy,
- zastavěné plochy a nádvoří,
- ostatní plochy.
Orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty jsou zemědělskými pozemky.
S tímto vymezením zemědělských pozemků koresponduje § 1/2 zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který stanoví, že zemědělský půdní fond tvoří pozemky zemědělsky obhospodařované, to je:
- orná půda,
- chmelnice,
- vinice,
- zahrady,
- ovocné sady,
- trvalé travní porosty,
- půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není.
Zahradou je pozemek, na němž se trvale a převážně pěstuje zelenina, květiny a jiné zahradní plodiny, zpravidla pro vlastní potřebu, nebo pozemek souvisle osázený ovocnými stromy nebo ovocnými keři, který zpravidla tvoří souvislý celek s obytnými a hospodářskými budovami.
Odpověď na Váš dotaz proto zní: ano, pozemek, zařazený do druhu využití "zahrada" může (ovšem nutně nemusí) náležet do kategorie pozemky zemědělské půdy určené pro zajišťování speciální zemědělské výroby (zahradnictví). Zároveň však platí, že ne každá zahrada je takovým pozemkem. Jak je shora uvedeno, je zahrada zemědělským pozemkem, tzn. pozemkem zemědělsky obhospodařovaným. Slouží-li pak zahrada fakticky současně k zajištění speciální zemědělské výroby - zahradnictví, spadá takový pozemek do kategorie dle § 58/2 stavebního zákona.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 334/1992 Sb. , o ochraně zemědělského půdního fondu
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.