Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V obci Mysločovice proběhlo referendum proti výstavbě bioplynové stanice BPS. Většina občanů bioplynovou stanici BPS nechce, většina ze 7 zastupitelů ano. Stavba není obecní, nýbrž soukromá akce firmy LIPARO. Kdo všechno je součástí firmy LIPARO nevím, prý i tichý společník.

V referendu, které proběhlo 11.5.2013, se zúčastnilo 260 voličů. Na otázku „Má Zastupitelstvo Obce Mysločovice vyslovit v územním a stavebním řízení souhlasné stanovisko k záměru výstavby bioplynové stanice v Mysločovicích“ bylo 235 voličů proti. Referendum bylo platné. Na zasedání 29.7.2013 bylo přijato usnesení, že zastupitelstvo obce souhlasí s vybudováním teplovodu a inženýrských sítí na pozemcích obce - je zde uveden výčet parcelních čísel. Není zde uvedeno, že se jedná o teplovod mezi bioplynovou stanicí a základní školou. O teplovod má zájem firma LIPARO, která tím, že bude dodávat teplo do ZŠ bude mít výhodnější výkupní ceny elektřiny. Jiný teplovod se v obci nemůže budovat - není žádný jiný zdroj tepla.
Dotaz: Je usnesení platné, když se občané v referendu vyslovili, že s výstavbou bioplynové stanice BPS nesouhlasí? (Stavební řízení chce firma LIPARO rozdělit na bioplynovou stanici BPS a teplovod, ale možná bude muset mít stavební řízení na bioplynovou stanici BPS a teplovod jako celek - to se zatím neví). Děkuji, Miriam

ODPOVĚĎ:
Z dotazu se jeví, že se jedná o dvě rozdílné věci - tedy předmět referenda a usnesení spolu obsahově nesouvisí; nelze tedy konstatovat, že by usnesení bylo automaticky neplatné. Nelze vyloučit, že si předmětná firma připravuje prostor a realizaci bioplynové stanice BPS odloží na pozdější dobu.
Pokud bude teplovod financovaný z veřejných prostředků (což z dotazu vyplývá), bude obec jako zadavatel s největší pravděpodobností povinna realizovat veřejnou zakázku.
V těchto věcech občanům nezbývá než využívat maximum svých možností - získávání informací (prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb.), sledování situace, využívání sdělovacích prostředků, účast na zasedání orgánů obce, kontrola průběhu případné veřejné zakázky apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.