Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přestěhoval jsem se od rodičů do domu po babičce, kde přibližně druhým rokem platím elektřinu. Nyní po 2 letech jsem si pořídil televizi, a jelikož neznám zákon, dozvěděl jsem se až nyní, že se televizní poplatky platí, i když televizi nemám. Co mám nyní dělat? Doplatit 2 roky televizních poplatků a pokračovat v placení? Nebo začít platit až nyní? Bojím se dodatečných pokut. Děkuji moc za radu. Eduard.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den. Televizní poplatky jsou povinné, i když televizi nemáte, proto budete muset zaplatit i za předchozí období. To samé platí i pro poplatky za rozhlas.

§3 odst. 4 zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích:
Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě, považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi, po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.

Podotýkám, že ČT je v tomto velice neoblomná a fakticky vybírá poplatky od každého. Jednou za čas se také kontroluje stav v evidenci poplatníků televizních poplatků a porovnává se s evidencí poplatníků rozhlasu. Poté žádá o doplacení poplatků zpětně.

Vzhledem k tomu, že jde o silnou právnickou osobu a nejde o velké částky, nestojí za to pouštět se do takového sporu. Proto také radím zaplatit.


Poznámka: Obecně se snažím klientům objasnit situaci a nehnat je do marných bojů, i když si myslím, že právo je na jejich straně. Snažím se nepředjímat jejich rozhodnutí a upozorňuji na jejich právo na obranu.  
Ale v případě rychlosti našeho soudního systému, české televize nebo třeba správy silnic a dálnic jde často o boj s větrnými mlýny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.