Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na internetovém bazaru jsem prodala přes inzerát dětské kolo (jde o facebookovou skupinu, kde jsou dána pravidla jen co se týče vkládání fotek do alb). Paní si se mnou domluvila schůzku u mého bydliště, vzala s sebou i dceru, aby si mohla kolo vyzkoušet a na kolo se předem podívat. Paní věděla, že je kolo ježděné, že není nové.

Paní i její dceři se kolo líbilo. Proto jsme obchod uzavřely, já dostala peníze a paní si kolo odvezla. Žádný doklad o prodeji nebyl vystaven. Po třech dnech se paní ozvala SMS zprávou, že kolo chce vrátit, že je rezavé, že kolo drhne o brzdu a že prostě kolo nechce a chce peníze zpět. Já ji odpověděla, že věděla, že kolo není nové, měla možnost si ho prohlédnout, vyzkoušet. Brzdy že je třeba seštelovat, že se mohly hnout dlouhým stáním ve sklepě či převozem autem, když si ho vezla domů, ale těžko takto posoudit, čím to bylo způsobené. Nechtěla jsem se ale dohadovat, nabízela jsem jí i finanční náhradu, když bude platit něco za seštelování kola. Sdělila jsem ji také, že když kolo nechtěla, tak se mohla ozvat ještě ten den prodeje, ale po třech dnech si již nemůžu být jistá, že kolo bude v původním stavu, jak si ho brala. Stále opakovala, že kolo nechce a kdy budu doma, že mi ho přiveze zpět. Nyní mi její muž několikrát volal (cizí čísla já ale nezvedám) a pak mi napsal SMS zprávu, že se mu mám ozvat ohledně dětského kola. Pokud to prý nechci řešit, tak to bude řešit on přes Policii ČR a dále právníci od společnosti DAS. Jak se mohu bránit a jak mám teď postupovat? Děkuji, Leona

ODPOVĚĎ.
Podle první věty ust. § § 2103 Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. Pokud se paní ozvala po třech dnech a tvrdí, že kolo je rezavé a drhne o brzdu, pak dle mého názoru jde právě o takové vady, které jí musely být zřejmé už při zkušební jízdě, proto práva z vadného plnění uplatnit nemůže. Vyhrožování Policií ČR není na místě, neboť jste žádný trestný čin nespáchala, Policie to určitě řešit nebude. A právníci samozřejmě můžou vyhrožovat, nicméně úplně v té nejhorší variantě si dokážu představit, že by soud mohl uznat práva z vadného plnění, ovšem kterým došlo pouze k nepodstatnému porušení smlouvy a mohl by uznat nárok kupující na slevu z kupní ceny. Proto bych doporučovala učinit jediný krok, a to napsat doporučený dopis, ve kterém jim sdělíte to, co uvádíte zde v dotazu - tedy kolo není nové, věděli to, vyzkoušeli si ho a proto jediné, co jim nabízíte, je přiměřená sleva z kupní ceny. Nevím, jaká byla kupní cena, proto neodhadnu přiměřenost slevy, nicméně by to mohlo být např. 5% kupní ceny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.