Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2014 koupen tablet z Číny (firma BuyinCoins) za $212,99; 03/2015 firma kontaktována, že je tablet poškozen; odpověděli, abych to dal k místním opravářům, že proplatí pár $ -> byl neopravitelný. Průběžné pokusy číňanů nahradit to kupónem (různé hodnoty $10-$17). Odmítali, abych jim to poslal k reklamaci zpět.

10/2015 souhlasili se zasláním zpět pro reklamaci. 12/2015 dle poštovních záznamů přijali balík, 03/2016 napsali, že dostali balík a že tablet je neopravitelný. Stále odmítání proplatit cenu tabletu. 04/2016 jejich poslední návrh $110 + 5% sleva na jejich zboží. Neustálé protahování, doslova odmítnutí proplatit cenu tabletu. Veškeré zprávy mám k dispozici nafocené. Firma navíc úmyslně posílá zboží jako nehodnotné a také to chtějí po svých zákaznících - není to protizákonné? Mám nárok na plné proplacení zboží? Mohu podat trestní oznámení? Co všechno pro podání TO musím udělat/opatřit? Je možné podat trestní oznámení hromadně v případě, že by se vyskytli i jiní poškození po světě? Vše jsem kupoval na bratrovo jméno; je možné, aby mi k tomu dal plnou moc? Ivan

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu není bohužel zřejmé, jakým právním řádem se Váš smluvní vztah s prodávajícím řídí. V tomto ohledu je podstatné, zda jste s prodávajícím uzavřel písemnou smlouvu, v níž byla zakotvena tzv. volba práva (lze předpokládat, že smluvní vztah se řídí čínským či českým právním řádem). Pokud kupní smlouva v tomto ohledu mlčí, bylo by nutné vycházet z příslušných kolizních norem mezinárodního práva soukromého.
Ať už se předmětný smluvní vztah řídí českým, čínským či jiným právním řádem, tkví zásadní potíž v jiné věci, kterou je vymahatelnost Vašeho práva. Je sice nepochybné, že v případě neopravitelnosti zboží má kupující právo na vrácení kupní ceny, v tomto případě je však nutné si uvědomit, že kupujícího a prodávajícího od sebe dělí vzdálenost natolik velká, že to má vliv i na praktickou uplatnitelnost práv z vad zboží.
Nebude-li totiž prodávající ochoten vyhovět Vašim požadavkům (a Vy se zároveň nespokojíte s jeho nabídkou), budete nucen domáhat se svých práv soudní cestou. To v praxi znamená podat na prodávajícího žalobu v Čínské lidové republice (předpokládám, že prodávající sídlí právě zde), což je samo o sobě značným problémem. Zároveň je nutné si uvědomit, že postup při vymáhání práva se v Číně může diametrálně odlišovat od postupu v České republice. S ohledem na výši kupní ceny tabletu Vám doporučuji zohlednit i náklady případného soudního řízení, které by s největší pravděpodobností mnohonásobně převýšily kupní cenu tabletu. Výsledek žádného soudního sporu (soudní spory v Číně nevyjímaje) nelze nikdy s jistotou předjímat, není proto možné vyloučit ani tu variantu, že byste předmětný soudní spor prohrál a byl nucen hradit veškeré vlastní soudní výlohy i výlohy protistrany.
Jste-li i přes shora uvedené stále odhodlán domáhat se svých práv soudní cestou, doporučuji Vám si vyhledat buď čínského advokáta, popř. českého advokáta, který se zabývá mezinárodním právem soukromým, resp. má povědomí o čínském právním řádu:
www.advokatikomora.cz
Další informace můžete získat kontaktováním velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice:
http://www.chinaembassy.cz/cze/
Popř. konzultujte svůj případ s Česko - čínskou obchodní komorou:
http://www.ccok.cz/
Není tajemstvím, že čínské obchodní společnosti zaplavují evropský trh nekvalitními výrobky, přičemž proti tomuto postupu není na úrovni jednotlivců prakticky žádné obrany, neboť vymahatelnost práva evropského kupujícího je v Číně nulová. Je-li Vám v současné chvíli čínským prodávajícím nabízeno vrácení alespoň části kupní ceny tabletu, doporučuji Vám tuto nabídku využít a napříště se při nákupu výpočetní techniky orientovat toliko na evropské prodávající.
Závěrem své odpovědi podotýkám, že trestní oznámení v této věci nic nevyřeší, neboť předmět Vašeho sporu je ryze soukromoprávní povahy. České orgány činné v trestním řízení mají navíc svou pravomoc omezenu na území České republiky, v Číně Vám tedy Policie České republiky nepomůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.