Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

19.06.2015 jsem koupil osobní automobil (mám kupní smlouvy a doklad o zaplacení). Prodávající náhle umřel a nestihli jsme převést automobil na dopravním odboru města. V rámci dědického řízení jsem zaslal ustanovené notářce kopii kupní smlouvy a doklad o zaplacení se žádostí o vyjmutí automobilu z dědictví.

Notářka projednala veškeré dědictví. Automobil však zůstal mezi dědici sporný a jedna strana zpochybňuje pravost kupní smlouvy a automobil po mě požadují vydat. Automobil užívám na základě kupní smlouvy, když jsem v dobré víře tento kupoval a prodávající mi ho prodal. Jak mám nyní postupovat, abych se domohl uznání kupní smlouvy od strany dědiců, kteří mou kupní smlouvu zpochybňují? Notářka mi sdělila, že dědicové by měli sporný majetek vyřešit ve sporném řízení u soudu či dodatečně se dohodnout (což je nereálné). Budu se muset soudit i já (podat žalobu)? Děkuji Zbyšek

ODPOVĚĎ:
Notář postupoval správně v souladu s § 172 odst. 2 z. ř. s. a sporné aktivum nezařadil do aktiv pozůstalosti („Neshodnou-li se dědici na rozhodných skutečnostech o tom, co vše patří do aktiv pozůstalosti, ke spornému majetku se v řízení a při projednání pozůstalosti nepřihlíží. “). Pokud se dědicové mezi sebou nedokážou dohodnout a někteří po Vás požadují vrácení automobilu, bylo by pro Vás asi nejvhodnější podat žalobu. Dědicové zůstavitele tím, že dědictví po něm neodmítli, vstoupili do jeho práv a povinností, tudíž by měli nechat společně s Vámi automobil přepsat na příslušném odboru města (při přepisu by se městu dokládala kupní smlouva a usnesení o skončení dědického řízení ze strany dědiců). Při formulování žaloby bych Vám doporučila se obrátit na advokáta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.