Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2014 jsem si nechal zhotovit bytové jádro. Do dnešního dne po mnoha urgencích nebyly odstraněny veškeré závady, které jsem reklamoval. Majitel firmy vše protahuje a k reklamacím se staví negativně. Nesplnil ani výzvu k odstranění závad v určitém termínu.

Bohužel jsem ztratil smlouvu a při požádání o duplikát mě majitel firmy vyzval k doplacení zálohy (asi 7.000 Kč ze 150.000 Kč) a podepsání protokolu o předání díla. Potom že mi předá novou smlouvu. Toto jednání mi přijde nezákonné. Dá se podat nějaká žaloba na odstoupení od smlouvy či náhradu škod na základě znaleckého posudku, když nemám v ruce smlouvu? Popř. dá se nějak bránit? Musí se reklamace posílat písemně, nebo stačí emailem či SMS? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Dle § 2615 občanského zákoníku platí, že dílo má vadu, neodpovídá-li smlouvě, přičemž o právech objednatele z vadného plnění smlouvy o dílo platí obdobně ustanovení občanského zákoníku o kupní smlouvě. Vaše práva z vadného plnění smlouvy o dílo jsou tedy zakotvena v § 2106 a § 2107 občanského zákoníku (tato ustanovení se použijí tak, že objednateli budou svědčit práva kupujícího a zhotovitel bude mít povinnosti jako prodávající).
Je důležité, zda vytčené vady díla považujete za podstatné či nepodstatné porušení smlouvy o dílo (od tohoto rozlišení se odvíjí Vaše práva a povinnosti zhotovitele). V zásadě platí, že máte právo po zhotoviteli požadovat: a/ odstranění vytčených vad díla, b/ poskytnutí přiměřené slevy z ceny díla, nebo c/ můžete od smlouvy o dílo odstoupit.
Odmítá-li zhotovitel vady díla uznat, nezbývá Vám, než se obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku (kterému by mělo předcházet zaslání tzv. předžalobní výzvy) Vám v každém případě doporučuji advokátní zastoupení: www.advokatikomora.cz
Forma reklamace vad díla není občanským zákoníkem předepsána. Lze však samozřejmě doporučit formu písemnou (ideálně v listinné podobě, vyloučen není ani e-mail či SMS, přestože elektronické způsoby reklamace mohou skýtat určitá úskalí), a to z důvodu budoucí prokazatelnosti reklamace.
Skutečnost, že nemáte k dispozici stejnopis smlouvy o dílo, představuje samozřejmě procesní handicap, neboť v soudním řízení je zapotřebí, abyste veškerá svá tvrzení řádně prokázal (v první řadě pak budete povinen prokázat tvrzení, že došlo k uzavření smlouvy o dílo). Uzavření smlouvy o dílo lze však samozřejmě prokázat i jiným způsobem (např. předložením faktur, související korespondencí apod.). Dle § 129/2 Občanského soudního řádu platí, že soud může uložit tomu, kdo má listinu potřebnou k důkazu, aby ji předložil. Není proto vyloučeno, abyste v žalobě soudu navrhl, aby žalovanému (zhotoviteli) uložil povinnost stejnopis smlouvy o dílo předložit (v tomto ohledu závisí vše na úvaze soudce).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.