Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat na Váš názor: na výklad ustanovení § 195 odst. 5 Zákoníku práce, který stanoví:  "Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 198 odst. 2) před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu."  Jaké by mělo důsledky, pokud by zaměstnankyně požadovala návrat dříve? Byl by zaměstnavatel oprávněn návrat ji neumožnit? Jak by se taková situace posuzovala? Jednalo by se o překážku v práci?

Jaký je smysl a účel ustanovení § 47 Zákoníku práce – tedy povinnosti zaměstnavatele zajistit návrat na stejnou práci a pracoviště? Není zaměstnavatel oprávněn v rámci své dispoziční pravomoci kdykoliv zaměstnance přeřazovat, pokud je takové přeřazení v rámci sjednaných podmínek? Postupoval by zaměstnavatel v rozporu se zákonem, pokud by zaměstnankyni vracející se z mateřské dovolené např. den po jejím návratu přeřadil na jinou práci a pracoviště v rozsahu podmínek sjednaných v pracovní smlouvě? Myslíte si, že by se dalo nějak omezit v budoucnu překážku v práci z důvodu ošetření u lékaře? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Zaměstnankyně se nesmí vrátit do výkonu práce před uplynutím této lhůty. Zaměstnavatel má ze zákona zákaz ji přijmout do práce. Nejedná se o překážku v práci – je to zákonný zákaz.
S přeřazením na jinou pracovní pozici musí zaměstnanec souhlasit – nelze v pracovní smlouvě mít tak širokou formulaci, aby bylo možné např. ze sekretářky udělat dělníka. Jiná situace je, pokud je zaměstnankyně „administrativní pracovník“ a před mateřskou byla sekretářkou ředitele výroby a po mateřské sekretářskou tajemníka logistiky, v tomto případě by zaměstnavatel dostál své povinnosti zajistit místo, ale nejedná se o přeřazení.
Samozřejmě, pokud zaměstnankyně bude s přeřazením souhlasit, může se ze sekretářky stát dělnicí.
Ošetření u lékaře jako překážka v práci se nedá a v budoucnu nebude legislativně omezována.
Stávající stav, že pracovník je povinen doložit, kdy u lékaře byl a případný důvod, proč už se nevrátil do práce ačkoliv mohl, bude zachován. Stejně tak nelze ošetření u lékaře z moci zaměstnavatele „zrušit“ a odkázat na ošetřování v mimopracovní čas.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.